Overname fragment, gedicht of illustratie

U wilt een fragment, gedicht of illustratie overnemen. Dan heeft u vooraf toestemming nodig van de uitgeverij en dient u een overnamevergoeding te betalen. Publicatie zonder toestemming vooraf is onrechtmatig.

Toestemming tot overname krijgt u onder de volgende voorwaarden:
- De naam en reputatie van de auteur ondervinden geen schade door de overname
- De overname dient compleet en foutloos te zijn
- De overname dient te worden voorzien van een correcte bronvermelding: copyright [tekst/illustratie] © [jaartal] by [auteur/illustrator].
- Bij overname van een gedicht, niets wijzigen aan de uitlijning, spelling of het gebruik (of de afwezigheid) van kapitalen.

Overname uit een bloemlezing

Als u een fragment heeft gevonden in een bloemlezing die door Querido is uitgegeven, is de kans groot dat Querido niet de oorspronkelijke uitgever is. Wij kunnen dan geen toestemming geven voor overname. Zoek in het colofon, de verantwoording of bibliografie naar de oorspronkelijke uitgever. Wendt u zich met uw verzoek tot overname tot de daar gevonden uitgever.

Bewerking van tekst voor theater-, toneel-, schoolvoorstellingen

Indien u plannen heeft om werk van een auteur te bewerken voor een theater-, toneel- of schoolvoorstelling en/of illustraties te tonen, heeft u hiervoor vooraf toestemming nodig van de uitgeverij. Als er toestemming is verkregen, zal de uitgeverij een contract sturen met daarin in ieder geval de volgende standaardvoorwaarden:
- de auteursvergoeding bedraagt 10% van de uitkoopsom of de recette, met een nader te bepalen voorschot;
- u dient het script, via de uitgeverij, ter goedkeuring voor te leggen aan de auteur
- op alle promotionele uitingen dient zorg te worden gedragen voor een complete en foutloze bronvermelding.

Mail de informatie over uw plannen (speeldata, locaties, verwacht aantal betalende bezoekers, toegangsprijs) en, indien al beschikbaar, het script naar rights@singel262.nl.

Aparte procedure

- Gerrit Achterberg
- Abel Herzberg
- Theo Olthuis
Uitgeverij Querido beheert geen rechten van bovengenoemde auteurs, maar wij kunnnen u wel van contactgegevens voorzien. Mail voor meer informatie naar rights@singel262.nl.

Aanvraag doen

Stuurt u uw aanvraag zo volledig mogelijk naar rights@singel262.nl. De volgende gegevens zijn nodig om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen:
- het gedicht of het fragment dat u wilt overnemen, met vermelding van de bron (het oorspronkelijke boek, géén bloemlezing), en het paginanummer
- als de betreffende tekst wordt overgenomen in een boek, dient u de titel, omvang, oplage en verkoopprijs van dat boek te melden
- voor overname in of op andersoortige uitingen, graag alle details vermelden.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Rechtenbureau van Uitgeverij Querido via rights@singel262.nl.