Bernlef, K. Schippers en Ted van Lieshout op de longlist van de AKO Literatuurprijs!

Bernlef, K. Schippers en Ted van Lieshout op de longlist van de AKO Literatuurprijs!

Van de 25 titels die geselecteerd zijn voor de longlist van de AKO Literatuurprijs zijn er maar liefst 3 van uitgeverij Querido: Help me herinneren van Bernlef, Op de foto van K. Schippers en Mijn meneer van Ted van Lieshout. Deze titels zijn geselecteerd uit de ruim 400 inzendingen.

De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar.

De jury zal op vrijdag 28 september tijdens een volgende vergadering in Museum Meermanno te Den Haag uit deze lijst een selectie van maximaal 6 titels maken. Deze Toplijst wordt die avond bekend gemaakt in een uitzending van Nieuwsuur.

Op maandag 29 oktober wordt de AKO Literatuurprijs 2012 uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

***

De jury van de AKO Literatuurprijs 2012 bestaat uit de volgende leden:

• Jozias van Aartsen, burgemeester Den Haag, voorzitter
• Karl van den Broeck, chef boeken De Morgen
• Maarten Dessing, literair journalist en recensent voor o.a. BOEK
• Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next
• Kathy Mathys, freelance journalist voor o.a. De Standaard der Letteren
• Fleur Speet, literair criticus Het Financieele Dagblad en De Morgen