De 5 mooiste zomerboeken

De 5 mooiste zomerboeken

***

Al regent het pijpenstelen in de zomer, lezen kan altijd! Bekijk hier de 5 mooiste zomerboeken. Voor in de koffer of thuis op de bank, wij raden aan: Doeschka Meijsing, Naima El Bezaz, K. Schippers, Tomáš Zmeškal en Bernlef.

***

1. Liefdesbrief in spijkerschrift van Tomáš Zmeškal

De geliefden Josef en Kveta waren gelukkig geweest tot Josef als politiek gevangene in een kamp belandde en Kveta een verhouding begon met Hynek, Josefs verrader. Na zijn vrijlating tijdens de Praagse Lente proberen Josef en Kveta hun relatie weer op te bouwen, maar hoeveel ze ook van elkaar houden, hij lijkt haar niet te kunnen vergeven.

Tomáš Zmeškal plaatste deze tragische liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van het communisme. Zijn debuutroman was de internationale literaire sensatie van 2011 en werd bekroond met de European Union Prize for Literature.

Bestel hier Liefdesbrief in spijkerschrift.

******************************************************************

2. Méér vinexvrouwen van Naima El Bezaz

'Met haar scherpe oog voor de Hollandse folklore bewijst Naima El Bezaz wederom haar talent als literair comédienne.' **** de Volkskrant

Naima El Bezaz is terug. De ‘buurvrouw from hell’, zoals ze zichzelf op Facebook noemt, gaat onverminderd verder met het beschrijven van de vinexwijk waarin ze woont.

Méér vinexvrouwen is het vervolg op de onverbiddelijke bestseller Vinexvrouwen. Het boek gaat niet alleen over de felle reacties van buurtgenoten die Vinexvrouwen opriep, maar ook over het dagelijkse leven van een Marokkaanse in een nieuwbouwwijk. Wat bleef, is de verwondering over Nederlandse gewoonten: de echtelijke ruzies tijdens het inladen van de caravan, de natgeregende kinderen in de bakfiets. En er valt ook weer veel te lachen, om de aanschaf van de eerste kerstboom in huize El Bezaz bijvoorbeeld, en om de karaokeset waarmee haar dochtertjes smartlappen leren.
Naima El Bezaz houdt haar lezers genadeloos een spiegel voor – maar ze spaart zichzelf evenmin.

Bestel hier Méér vinexvrouwen.

******************************************************************

3. Het kauwgomkind van Doeschka Meijsing

Vier jaar na het verschijnen van haar roman Over de liefde, die werd bekroond met de AKO Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs en de Opzij Literatuurprijs, zou Doeschka Meijsing de verhalenbundel Het kauwgomkind publiceren. Helaas kwam het daar bij leven niet van; zij overleed eind januari 2012. De verhalen die zij speciaal voor deze bundel schreef, zijn postuum toegevoegd aan haar eerdere meesterlijke verhalen.

De pers over Het kauwgomkind:

‘Voor wie van Doeschka Meijsing houdt is deze bundel beslist een postuum ‘cadeautje dat erbij hoort’’ NRC Handelsblad
‘Een ware schrijver. Iemand die zág, en die wíst.’ Parool
‘Met de toewijding van de zorgvuldige heeft Doeschka Meijsing een leven lang eenzaamheid in kaart gebracht.’ De Volkskrant

Bestel hier Het kauwgomkind.

******************************************************************

4. Help me herinneren van Bernlef

'De 75-jarige schrijver toont in Help me herinneren weer zijn meesterschap in glashelder proza.' Elsevier

Gino Stratella werkt als kok in New York. Zijn oude moeder heeft hij achtergelaten in zijn geboortedorp in Italië. Ze schrijven elkaar lange brieven: Gino doet verslag van zijn dagen, zijn moeder vertelt vergeten verhalen uit zijn jeugd. Ze is analfabeet; een vriendin tekent haar verhalen op. Dan gebeurt er iets waardoor de moeder niet meer kan praten. Maar Gino blijft de brieven met jeugdherinneringen ontvangen. Wat voor herinneringen zijn dit? Valse? Geleende? En maakt het uit?
Als geen ander weet Bernlef, zijn meesterschap op de korte baan demonstrerend, in deze rijke bundel de kracht én de verraderlijkheid van herinneringen op te roepen.

Bestel hier Help me herinneren.

******************************************************************

5. Op de foto van K. Schippers

Abbie en Jan, op reis in de bergen. 'Wilt u een foto van ons maken?' vraagt ze een voorbijganger of hij een foto van hen wil maken. Ze weten dan nog niet dat ze tegenover de beroemde fotograaf Alain Dubout staan.
Yvette past op Abbies huis en samen met haar vriend Rob ontdekt ze dat Dubout de kostbare foto naar de 27ste letter is vernoemd. Hoe ziet die eruit?
Dubout is verdwenen. In een Schipperiaanse speurtocht vol toeval en begoochelingen gaan veilingmeesters, politici en kinderen niet alleen op zoek naar de fotograaf, maar ook naar roem, geld en geluk.

'Dit is proza om simpelweg gelukkig van te worden.' ***** de Volkskrant
'In Op de foto saboteert Schippers met zijn gebruikelijke speelsheid de werkelijkheid om ons heen. En het lukt hem daadwerkelijk om met taal het kijken te manipuleren.' NRC Handelsblad

Bestel hier Op de foto.

******************************************************************