De drie mooiste boeken voor Vaderdag

De drie mooiste boeken voor Vaderdag

Aanstaande zondag is het Vaderdag. Querido zet de drie mooiste boeken om cadeau te doen op een rij: Help me herinneren van Bernlef, Verdwijnpunt van Arnaldur Indridason en Leren bidden in het tijdperk van de techniek van Gonçalo M. Tavares.


Bernlef - Help me herinneren
Bernlef is dit jaar 75 geworden, en staat inmiddels al vijftig jaar onbetwistbaar aan de top! Daarom is bij Querido zijn nieuwe verhalenbundel Help me herinneren verschenen, waarin Bernlef als geen ander de kracht én de verraderlijkheid van herinneringen weet op te roepen

Gino Stratella werkt als kok in New York. Zijn oude moeder heeft hij achtergelaten in zijn geboortedorp in Italië. Ze schrijven elkaar lange brieven: Gino doet verslag van zijn dagen, zijn moeder vertelt vergeten verhalen uit zijn jeugd. Ze is analfabeet; een vriendin tekent haar verhalen op. Dan gebeurt er iets waardoor de moeder niet meer kan praten. Maar Gino blijft de brieven met jeugdherinneringen ontvangen. Wat voor herinneringen zijn dit? Valse? Geleende? En maakt het uit?

'Meesterschap in glashelder proza' Elsevier

Help me herinneren is hier te bestellen!

***
Arnaldur Indriðason - Verdwijnpunt
Ook de nieuwe Indriðason is weer lovend door de pers ontvangen, en kreeg onder andere al 5 sterren in de Volkskrant: 'Indridason weet in een indrukwekkende stijl melancholie, mededogen en kilte een thuis te geven in een prachtige literaire vertelling.'

Inspecteur Erlendur Sveinsson bezoekt in de Oostfjorden zijn ouderlijk huis, dat sinds jaren leeg staat. Hij wordt er opnieuw herinnerd aan de verdwijning van zijn broertje, waar hij zich persoonlijk verantwoordelijk voor voelt. Maar niet alleen gebeurtenissen uit zijn eigen leven, ook andere onopgeloste zaken komen bovendrijven. Zo raakte jaren geleden tijdens een storm in de bergen een groep Britse soldaten spoorloos. In dezelfde nacht verdween ook een jonge vrouw, die nooit meer werd teruggevonden. Erlendur dwingt zich tot een confrontatie met het verleden.

Verdwijnpunt is hier te bestellen!

***

Gonçalo M. Tavares - Leren bidden in het tijdperk van de techniek
Na de succesvolle roman Jeruzalem is er nu een tweede boek van Tavares vertaald. Volgens de Belgische krant De Standaard:

Een schrijver die met veel talent filosofie, narratief vernuft en een zwaarwegende ernst combineert met een mistroostige kijk op het menselijk bedrijf. Een schrijver met een groeiende reputatie, van wie je vermoedt dat hij, als hij nog eens een jaar of tien zo voordoet, wel eens een kandidaat Nobelprijs-winnaar zou kunnen zijn. En wie, als hij nog eens twintig jaar zou doorzetten, die prijs ook wel eens écht zou kunnen winnen. ****'

Chirurg Lenz Buchmann besluit na de dood van zijn broer het roer om te gooien en de politiek in te gaan. Hij ontwikkelt zich tot een staalhard politicus en klimt snel door naar de top. Maar als er kanker in zijn hoofd wordt ontdekt, begint de neergang.
Gonçalo Tavares brak internationaal door met de roman Jeruzalem. In Leren bidden in het tijdperk van de techniek schrijft hij, aan de hand van ontwikkelingen waarin de carrière van menig hedendaags politicus weerspiegeld lijkt, over levenskeuzes en over de manier waarop natuur en techniek tegenover elkaar kunnen komen te staan.

Leren bidden in het tijdperk van de techniek is hier te bestellen!