Leo Vroman gebruikt blog om dagboek uit de Tweede Wereldoorlog te traceren

Leo Vroman gebruikt blog om dagboek uit de Tweede Wereldoorlog te traceren

Leo Vroman (1915), de bekende en productieve Nederlandse dichter, dagboekenschrijver, wetenschapper en kunstenaar gebruikt zijn weblog op de website van de Vroman Foundation om contact te zoeken met mensen die misschien weten waar zijn dagboek is gebleven.
Het gaat om een dagboek dat de periode beslaat van zijn vlucht uit Nederland in 1940 naar Indonesië (via Engeland) vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zijn latere dagboeken, geschreven tijdens zijn krijgsgevangenschap in Japan, werden door het Letterkundig Museum in Den Haag gedigitaliseerd en bevinden zich daar in de collectie.Oproep
“Ik raakte eind 1942 een nogal dik dagboek kwijt over mijn vlucht, met tekeningen en stukjes papier met gedroogde planten erin,” zegt Vroman. “Ik denk dat het een gewoon zwart-wit gemarmerd (of misschien rood) omslag had, en meer dan 200 misschien wel 500 pagina’s dik was, met natuurlijk handgeschreven tekst maar ook met allemaal verzamelde snippers met aankondigingen erop (bijvoorbeeld van de Womens Auxiliary in London: 'Please admit to 1 free bath') en wat gedroogde bloemen uit Kaapstad.”

Vroman zelf vermoedt dat het dagboek is uitgeleend en is kwijtgeraakt.

De Vroman Foundation lanceert deze week de website over Leo Vroman met zijn blog, met nieuwe gedichten en digitale weergave van veel van zijn kunstwerken. Op de site wordt ook bovenstaande oproep voor het dagboek gedaan. Zie www.vromanfoundation.com voor meer informatie.

“Ik heb geen idee of we het dagboek kunnen terugvinden via Leo’s blog,” zegt zijn dochter Peggy Vroman-Gracy die ook deel uitmaakt van de Vroman Foundation. “Maar het is een manier om moderne sociale media te gebruiken om misschien een historisch document weer boven water te krijgen.”

***
Vroman-week op Facebook

Ter gelegenheid van de lancering van de Leo Vroman Foundation website zal Uitgeverij Querido deze week op haar Facebookpagina dagelijks een niet eerder gepubliceerde tekening en gedicht van Leo Vroman plaatsen. Ga hier naar de Facebookpagina van Querido of bekijk hier alle posts van Leo Vroman-week op een rij.

***

De Vroman Foundation beheert het verhaal van Vroman’s leven, zijn ervaringen tijdens de oorlog, zijn poezie, zijn wetenschappelijke research en kunst. Vroman die nu 97 jaar is, blijft buitengewoon aktief; hij schrijft bijna dagelijks gedichten, tekent en levert bijdragen aan zijn blog. Zijn tekeningen werden bijeengebracht in een expositie en boek Leo Vroman Tekenaar (2010), zijn poëzie wordt uitgegeven door uitgeverij Querido. Zijn meest recente bundel Daar verscheen in 2011. Vromans literaire werk werd in de loop der jaren met talloze prijzen bekroond, op 13 juni 2012 ontving hij voor zijn werk als hematoloog de Van Creveld Penning van de Nederlandse Vereniging van Trombose en Homeostase (NVTH). Mirjam van Hengel, Leo Vromans redacteur bij Querido, werkt momenteel aan een boek over het begin van de relatie tussen Leo en Tineke Vroman (najaar 2013). Een reizende tentoonstelling van zijn werk is kan worden aangevraagd bij de Vroman Foundation.