Theaterrechten Oeroeg van Hella S. Haasse verkocht

Theaterrechten <em>Oeroeg</em> van Hella S. Haasse verkocht

MATZER Theaterproducties – en Bos Theaterproducties hebben de theaterrechten van de roman Oeroeg van Hella S. Haasse verworven. Oeroeg is een van de bekendste boeken van de vorig jaar overleden schrijfster Hella S. Haasse. Het boek is in elf talen vertaald en wordt nog altijd veel gelezen.

De voorstelling zal op zijn vroegst in het seizoen 2013/14 te zien zijn. Oeroeg wordt opnieuw een coproductie tussen MATZER Theaterproducties en Bos Theaterproducties. Zij maakten eerder samen o.a. de succesvolle theaterproducties De eenzaamheid van de priemgetallen van Paulo Giordano en Knielen op een bed violen van Jan Siebelink.

Uitgeverij Querido, uitgever van het werk van Hella S. Haasse, is zeer verheugd dat het boek voor het toneel bewerkt zal worden. Redacteur Patricia de Groot: ‘Oeroeg, de debuutroman van Hella S. Haasse, is een klassieker, een tijdloos boek. Hoe uniek haar schrijftalent was, blijkt wel uit het feit dat haar eersteling zestig jaar later nog steeds zoveel gelezen wordt – en nu zelfs op de planken komt!’

Hella S. Haasse
Hella S. Haasse (1918 - 2011) werd op 2 februari 1918 geboren in Batavia (Jakarta). Oeroeg, haar prozadebuut, betekende meteen haar grote doorbraak. Hella S. Haasse was een van Nederlands hoogst gewaardeerde en meest vertaalde schrijvers. Haar werk verschijnt in negentien landen in vertaling.
Zie ook het digitale Hella S. Haasse museum: www.hellahaassemuseum.nl

Oeroeg
Het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn eigen volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Vertwijfeld vraagt die zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.